Alüminyum alaşımların ısıl işlemler kullanılarak sertleştirilebilmesi işlemine alüminyum sertleştirme adı verilir. Alüminyum sertleştirme, alüminyum sertleştirme fırınları aracılığıyla yapılan bir ısıl işlem prosesidir.
Alüminyum sertleştirme prosesi ile fazların tümünün ya da çoğunun Al içinde eridiği bir sıcaklığa ısıtmak ve bu sıcaklıkta tutmak amaçlanır. Alüminyum alaşımların ısıl işlem aracılığıyla sertleştirilebilmesi için dört basamağı vardır. Bu aşamalar alüminyum sertleştirme fırınları ile yapılmaktadır.
Alüminyum Sertleştirme Fırınlarının Yalıtım Özellikleri
Alüminyum sertleştirme fırınlarının yalıtım açısından pek çok özelliği vardır. Alüminyum sertleştirme fırınları yapılarındaki seramik levhalar sayesinde ve alümino-silikat yünü aracılığıyla yüksek bir yalıtım kalitesi sunar. Çünkü, sertleştirilmiş seramik levhalar söz konusu olduğunda sıcak hava sirkülasyonu ile aşınma ihtimali düşürülür. Düşük enerjili depolama sunarak ısı kayıplarının daha düşük olmasını sağlar.
Ayrıca, içerisinde ve yapısında bulunan özel olarak katlanmış, istiflenmiş modüller sayesinde mükemmel yalıtım sağlayabilir. Bunun yanı sıra ise lif levhaları sayesinde mikro gözenekli kağıtlar ve ısı yalıtım ruloları içererek yalıtım durumunu en üst düzeye çıkarır.
Alüminyum Sertleştirme Fırınlarının Kontrol Özellikleri
Alüminyum sertleştirme fırınlarının kontrol bakımından da birtakım özellikleri vardır. Bunlar; stange kontrol ünitesi SE-609, SE-702 ya da AMS 2750-E gibi çeşitli standartlara uygunluk, + 3 derecelik bir hassas sıcaklık kontrolü sağlaması, veri kaydı ile takibinin yapılabilmesi, bakımının kolay olması ve uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışılabilmesi şeklinde sıralanabilir.
Alüminyum Sertleştirme Fırınlarının Temel Özellikleri
Alüminyum sertleştirme fırınlarının fırın yapısı açısından da çeşitli özellikleri bulunur. Bu özellikler, damla tabanlı olması, tristörlü elektrikle ısıtılabilir olmasıdır. Ayrıca, fanlı iş yükü üzerinden üniform ısıtma sağlayabilmesi ve değişken hızlı elektrikli fan motoruna sahip olması da özellikleri arasındadır. Paslanmaz çelik söndürme tankı bulunması ve söndürme tankı ile entegre halde bulunması, doğrudan soğutma ve ısıtma sistemleri ile ilişki içinde olması, polimer ya da suda soğutma seçeneklerine sahip olması da fırının özellikleri arasında yer alır.
Bunların yanı sıra 8 saniyeden az söndürme süresinin olması, su ya da polimer için özel akış sirkülasyonu tasarımının bulunması da fırının özellikleri arasındadır. Kolay değiştirilebilir filtrelere sahip olması, otomatik söndürme tankı konumlandırmasının bulunması, otomatik su seviyesi kontrolünün bulunması ve kuyu gerektirmemesi de bu özellikler arasında sayılabilir.