Çözeltiye alma ve yaşlandırma işlemi oldukça önemli olmaktadır ve iki işlemden meydana gelmektedir. Yaşlandırma olarak ifade edilmekte olan ilk işlem aslında metalin yapısındaki alaşım maddelerinin çökelmelerini sağlamak için kullanılmaktadır. Bu sayede de metale direnç kazandırılmaya çalışılmaktadır. Çözeltiye alma olarak isimlendirilen ikinci işlemde ise alaşım uygun sıcaklığa getirilmektedir. Belirli bir sıcaklıkta uzun süre kaldıktan sonra ise birkaç bileşik oluşturulmaktadır.
Katı çözeltiye karışmasının sağlanmasının ardından bu bileşenlerin çözelti içinde kalmasına yardımcı olmak için yeterince hızlı bir şekilde soğutulması gerekmektedir. Daha sonrasında gerçekleştirilen çökelme ısıl işlemleri ile oda sıcaklığında veya yapay olarak oluşturulan daha yüksek sıcaklıklarda bileşenler kontrollü serbest bırakılabilmektedir.
Alüminyum Alaşımlarda Çözeltiye Alma ve Yaşlandırma
İşlenik veya döküm halde bulunan pek çok sayıdaki alüminyum alaşımlar çözeltiye alınarak ve çeşitli meneviş işlemlerinden geçirilerek yaşlandırma yapılabilmektedir. Bu da dayançlık oranını arttırmaktadır.
Faydaları
Çözeltiye alma ve yaşlandırma işlemleri doğru bir şekilde yapıldığında ısıl işlemler uygulanabilmektedir. Bu sayede de mekanik özellikler geliştirilebilmektedir.
Nikel Alaşımlarda Çözeltiye Alma ve Yaşlandırma
Çözeltiye alma işlemi olarak ifade edilen bu işlemde alaşımlar belirli oranlarda sıcaklığa maruz bırakılmaktadır. Bu sıcaklık sayesinde de bileşikler meydana gelmekte ve katı çözeltiler ile karışmaktadır. Ardından da soğutma işlemlerine tabii tutulmaktadır.
Faydaları
Çözeltiye alma işlemi ya da çözeltiye alma işleminin ardında yaşlandırma yapmak temelde bir sertleştirme işlemi olmaktadır. Bu işlem ile pek çok sayıda nikel bazlı döküm ve işlenik alaşımların niteliklerini geliştirmek mümkün hale gelmektedir. Oda sıcaklığı ya da daha yüksek sıcaklıklarda mekanik dayanç yükseltilebilmektedir. Korozyon direnci ve oksidasyon direnci gibi özellikler ise yine aynı işlemler ile elde edilebilmektedir.
Paslanmaz Çeliklerde Çökelme Sertleşmesi
Çökelme sertleşmesi olarak ifade edilen bu işlem sayesinde maddeler sertleştirilebilmektedir. Bunun için de maddeler sertleşirken çökelme yığınları bileşenler ile elde edilmekte ve bu bileşenlerin serbest bırakılmasıyla da sertleşme sağlanmaktadır.
Faydaları
Çözeltiye alma işlemi veya çözeltiye alma ve çökelme yaşlandırma sertleştirmesi yöntemleri sayesinde çok sayıda döküm ve işlenik paslanmaz çelik alaşımların istenilen niteliklere ulaştırılabilmektedir. Oda sıcaklığı ya da daha yüksek sıcaklıklara karşı mekanik dayanç ve korozyon direnci gibi özellikler, bahsedilen işlemler sayesinde elde edilebilmektedir.