Ergitme işlemi, metal malzemelerin ergitme sıcaklığının üzerinde ısıtılmasıyla katı halden sıvı faza dönüştürülmesi işlemidir. Ergitme işlemi katı maddenin ısıtılmasının ardından sıvı faza geçişidir. Ergitme maddenin moleküller arasındaki bağlantının koparılarak sıvılaştırılması olarak tanımlanır.
Ergitme süreci aşamalardan meydana gelir. İlk aşamada malzeme seçimi gerçekleşir. Sonrasında havadan gaz kapmasının önüne geçilir. Bu işlemin sonrasında gaz giderilerek tane küçültülür. Temizleme işlemi ile ergitme tamamlanmış olur.
Ergitilmiş metal içerisindeki az miktarda bulunan titan gibi elementler katılaşma sırasında kristal yapı için çekirdekleri oluşturmaktadır. Bu sayede en yüksek mekanik özellikler elde edilmiş olur. Kesit kalınlığında yer alan değişiklikler dengelenir. Temizleme işleminde ise metalin üzerine yeterli oranda temizleme örtü tozu eklenir. Bir süre bekletildikten sonra karıştırma işlemi gerçekleşir. Kırmızı rengi elde edildikten sonra metalin yüzeyinden sıyrılarak alınma işlemi gerçekleşir.
Ergitme ve Tutma Fırınlar
Malzemelerin ergitilmesi ve bazı durumlarda alaşım haline dönüştürülmesi ergitme fırınlarında yapılmaktadır. Gerek boyut gerekse içeriğindeki alüminyum dışındaki maddeler anlamında çeşitliliğin söz konusu olması sebebiyle tek tip ergitme fırını olması mümkün değildir.
İmal edilecek malzeme ve bu işleme bağlı olarak tercih edilecek hammaddelere göre farklı tiplerde ergitme fırınlarının üretimi söz konusudur.
Ergitme işleminin ardından ergitilmiş metalin veya sıvı metalin rafine edilmesi, alaşımlandırılması ve döküm sıcaklığına getirilmesi amacıyla tutma fırını tercih edilir. Kalitesi yüksek alaşımların elde edilmesi için gereken tesis dökümhanelerinde yer alan tutma fırınları, fiziksel ve ergonomik bakımdan verimli bir rafine işleminin yapılmasına imkan sağlamaz. Bu durumlarda tutma fırınlarının modifiye biçimi konverterlerden yararlanılır. Yarı ya da son ürün döküm işleminin öncesinde döküm makine veya hattı ile uyumlu olarak çalışabilecek, döküm ünitesine stabil olarak sıvı metali sağlayacak döküm fırınlarına gereksinim duyulabilir.
Ergitme fırın tasarımlarında şu özellikler dikkate alınır;
Düşük yatırım maliyeti
Düşük enerji tüketimi
Düşük oksidasyon nedeniyle sıvı metal kaybı
Çevre dostu
Yüksek kaliteli metal üretebilme
Kolay işçilik