Gaz Nitrasyon, yüzey işlem sürecini tamamlamak için azot ve sert nitrür çökeltilerinin çözünmesine yardımcı olarak direnci artırmak amaçlı uygulanan ısıl işlem metodudur. Nitrasyon işlemi sırasında azot maddesinin çelik yüzeyine difüzyonun uygulaması yapılarak malzemenin yüzeyinde sert bir tabaka oluşumu söz konusudur.
Nitrasyon fırını ise nitrasyon işleminin gerçekleştirildiği fırınlardır. Yatay ve dikey tipte bulunan bu fırınlar nitrasyon işleminde ortalama 480 ile 540°C arasında yapılan yüzey sertleştirme işlemidir. Alaşım açısından zengin çeliklere uygulanan bir prosestir. Bu uygulama ile çelik yüzeyinde aşınmaya ve korozyona karşı dayanıklı sert bir tabaka oluşur.
Dikey Tip Nitrasyon Fırını
Dikey tip nitrasyon fırınları genel anlamda Kn kontrollü bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak ise dokunmatik ekran ve renkli operatör paneli kullanır. Örüntü perspektifinden bakıldığında ise dikey olduğu için daha az yer tutar.
Yatay Tip Nitrasyon Fırını
Yatay tip nitrasyon fırını, genel olarak dikey tip nitrasyon fırını ile yakın özellikler sergiler. Ancak dikey tipin görüntüsüne karşın görüntü açısından yatay bir görüntüye sahiptir.
Bu tiplerin dışında farklı nitrasyon fırınlarının varlığından da bahsetmek gerekir. Örneğin, gaz nitrasyon fırınları bunlardan biridir.
Gaz Nitrasyon Fırınları
Gaz nitrasyon fırınları genel nitrasyon fırınlarına benzer şekilde yatay ve dikey tipte üretilen fırınlardır. Aynı şekilde de nitrasyon işlemi gaz nitrürleme fırınlarında 490 ile 560°C arasında değişiklik gösteren bir yüzey sertleştirme işlemi olarak ifade edilebilir.
Gaz nitrasyonları daha çok alaşımlar açısından zengin çeliklerde tercih edilen bir uygulamadır. Yüksek sıcaklıklar altında azot atomları çelik yüzeyine arayer atomları olarak difüze edilmiş çelik yüzeyinde aşınmaya ve korozyona karşı dirençli olan oldukça sert bir tabaka meydana getirir. Bu işlemin neticesinde çelik yüzeyinde aşırı sert olan beyaz tabaka ve difüzyon tabakası denilen bir tabaka yer alır. Düşük sıcaklıkta yapılması distorsiyonun minimum seviyeye çekilmesi konusunda ise çok yardımcı olur.
Nitrasyon derinliği yaklaşık 0.05 mm ile 0,5 mm arasında proses şartları ve malzeme cinsine göre değişiklik gösterir. Nitrasyon işleminin ardından en iyi verimin alınabilmesi adına sertleştirilmiş ve temperlenmiş, dekarbürüzsyona uğramamış malzemeler tercih edilir. Düşük sıcaklıkta uygun nitrasyon potansiyeli sağlandığında çift fazlı (Y/ε – nitrür) nitrasyon tabakası meydana getirilir.
Dikey Tip Nitrasyon Fırını
Nitrasyon fırınları genel anlamda Kn kontrollü ve dokunmatik ekranları da renkli operatör paneli ile yönlendirilir.