Hidrojen sert lehimleme lehim alaşımının akışkanlığının artırılması işlemidir. Bu lehimleme işlemi yüksek saflıktaki hidrojenin indirgeyici özellikleri kullanılarak yapılan bir işlemdir. Hidrojen bulunan ortamda, alaşımı oluşturan malzemenin yüzeyinde oksit indirgemesi yapılarak lehimleme işlemine başlanır. Bu sayede, lehim alaşımı daha etkili bir şekilde akması sağlanır.
Hidrojen sertleştirme bir lehim alaşımının akışkanlık özelliğini artırırken aynı zamanda daha sağlam bağlantılarının olmasını da sağlar.
Hidrojen Sert Lehimlemenin Faydaları Nelerdir?
Hidrojen sert lehimleme esnasında gerçekleştirilen teknik işlemler ile ana malzemenin yüzeyindeki oksitler indirgenir. Bu indirgeme sayesinde lehim bağlantısı sağlamlaşırken aynı zamanda yüzeyde temizlik elde edilmiş olur.
Bu işlemin başka bir faydası da ana malzemeler ve lehim alaşımları açısından birçok seçeneğin mevcut olmasından gelir. Vakumlu ortamda lehimlenmesi mümkün olmayan ana malzemelerin lehimlenebilmesi için kullanılabilen bir yöntem hidrojen sert lehimlemedir. Bu işlem yüksek buhar basıncına sahip lehim alaşımlarının kullanılması için elverişlidir.
Hidrojen sert lehimleme ile kontak yüzeylerdeki oksitlenme azalırken final formuna ulaşan işlenmiş parça temiz ve homojen bağlantılı bir parça olur.
Hidrojen Sert Lehimleme Hangi Alanlarda Kullanılır?
Bu lehimleme işleminin yaygın olarak kullanıldığı alanlar elektronik cihazlar, havacılık parçaları, hassasiyetli işlenmiş paslanmaz çelikler, yüksek buhar basınçlı lehim alaşımlarıdır. Hidrojen sert lehimleme aynı zamanda yüksek temizlik gerektiren parçalar ve tıbbi cihazlarda kullanılır.
Paslanmaz çelik, bazı nikel alaşımlar ve bakıra uygulanabilen bir işlemdir ancak titanyum alaşımları için uygun değildir. Bunun sebebi ise titanyum alaşımlarının hidrojen ortamında lehimlenmeye uygun olmamasıdır.
Hidrojen Sert Lehimleme İşlemi Detayları
Hidrojen sert lehimlemenin gerçekleştirilebilmesi için yalıtımlı bir retort fırın kullanılması gerekir. Bunun yanında kambur tip bantlı fırın kullanılması da mümkündür.
Hangi fırın kullanıldığından bağımsız olarak amaç işlenen alaşım parçasını yüksek saflıktaki hidrojen ortamıyla sarmalamaktır. Bu noktada sıcaklık genel olarak eksi 51 celcius dereceden düşük bir sıcaklıktaki çiy noktasıdır. Fırın şarjı ısıtılırken işlenen alaşımın sıvılaşma sıcaklığının üzerinde bir ısı verilirse hidrojen ortamı ana malzemenin yüzey oksitlerini indirgeyecektir. Bu sayede lehim alaşımının ıslanma özellikleri ve akışkanlık özellikleri geliştirilmiş olur.