İndüksiyon ile sertleştirme bir demir parçasının çekirdeğindeki mikroyapıyı bozmadan dış yüzeye sertleştirilmiş bir katman kazandırılması ile yüzey sertliği, yorulma ömrü ve aşınma direnci gibi unsurların artırılması işlemidir.
İndüksiyon ile sertleştirme genel olarak belirli bölgeleri sertleştirilmesi istenen demir parçaların mekanik özellikleri açısından daha iyi hale getirilmesi için başvurulan bir yöntemdir. Güç aktarım organları, pres parçaları, motor aksamları gibi alanlarda kullanılan indüksiyon ile sertleştirme, metallerde memnun olunmayan, yeterince güçlü bulunmayan ya da hata olarak görülen yanların düzeltilmesi için oldukça kullanışlı bir yoldur.
İndüksiyon ile Sertleştirme Ne İşe Yarar?
İndüksiyon ile sertleştirme sayesinde aşırı yük uygulanan ve yıpranan demir parçalarda bu parçaların dayanabileceği mukavemetli, sert ve kalın bir dış yüzey yaratılır. Demir parçanın yorulma dayancı sertleştirilmiş olan dış katmandaki yumuşak çekirdek oluşumu ile artırılır.
İndüksiyon işlemi aynı zamanda her bir seferde tek bir bölgeye uygulanabildiği için boyutsal değişiklikler açısından da planlamaya yardımcı olur. İndüksiyon ile sertleştirmenin bu faydalı özellikleri aynı zamanda burulma momentine maruz kalan ve darbe görmüş olan yüzeyler için de gereklidir.
İndüksiyon ile Sertleştirme Nasıl Yapılır?
İndüksiyon ile sertleştirme bölgesel olarak uygulanan bir işlemdir. Bu işlem yukarıda da belirtildiği üzere demir bazlı parçalara uygulanmaktadır. Aslında bir ısıl işlem türü olan indüksiyon ile sertleştirme sonucunda bu demir parçasının dayancının yanında aşınma ve yorulma direnci de artırılır.
İndüksiyon ile sertleştirme yaygın olarak şaftlar, akslar, dişliler, presleme aksamları ve kam lobları gibi parçalar için kullanılmaktadır. Parça bazlı olan bu sistem sayesinde yalnızca istenilen bölge sertleştirilir.
İndüksiyon ile sertleştirilmeye tabii tutulacak bölge öncelikle bakır bobin içine yerleştirilir. Bakıra alternatif akım uygulanan bakır bobin ile parçanın sıcaklığı artırılır ve dönüşüm sıcaklığının üzerine çıkılır. Bu noktada bu sıcaklık noktasının üzerine çıkılması manyetik alan oluşturan bakır bobin sayesinde olmaktadır.
Parçalar bakır bobin sayesinde dönüşüm sıcaklığının üzerine çıktıktan sonra ise demir parçaya su verilir. Belli bir frekans ile akımı besleyen elektromanyetik işlem sonrasında tamamlanan indüksiyon ile sertleştirmede ani olarak soğutma yapılması sayesinde istenilen bölgede sertleştirilme elde edilmiş olur.