İndüksiyon ile sertleştirme işlemi, sementasyon işleminin yeterli gelmediği ve yüksek sertlik derinliği ile uygun çekirdek yapısının elde edilemediği durumlarda tercih edilen bir işlem olmaktadır. Aynı zamanda yüksek sertlik derinliği gibi özelliklerin elde edilebilmesi maksadıyla da kullanılmaktadır. Yüksek torkla çalışması nedeniyle çok fazla sertlik verilemeyen millerin aşınma dayanımı gerektiren kısımlarının indüksiyonla sertleştirilmesi ise bu işlemin bir ürünü olarak ifade edilebilmektedir.
Tüm ıslahlı çelikler indüksiyon işlemi ile sertleştirilebilir olmasına rağmen, %0.30 ile %0,70 karbon içeren indüksiyonla sertleştirilmiş çelikler diğerlerine göre daha iyi yapısal özellikler sergilemektedir. İndüksiyonla sertleştirilebilen çeliğin sertliği 50-60 HRC olarak kabul edilmekte ve yüzey ile çekirdek alanı arasındaki sertlik geçişi ıslahlı çeliğe göre daha iyi olmaktadır. Islahlı çelikteki nispeten yüksek mangan içeriği, indüksiyonla sertleştirme sırasında çatlak oluşumu riskini artırmaktadır.
Bu nedenle, indüksiyonla sertleştirilmiş çelikteki manganez içeriği azalmaktadır. SAE 1050 malzemesinin manganez oranı %0,60 ile %0,90 arasında olmasına rağmen, Cf 53 malzemesindeki oran %0,40 ile %0,70 arasındadır. Ayrıca bu çeliklerdeki kükürt ve fosfor içeriği bakımından fakirdir.
Kullanım Yerleri
İndüksiyonla yüzeyi sertleştirilebilen çelikler birçok yerde kullanılabilmektedir. Bu yerler kısaca; taşıtlarda ve dizel motorlarda krank mili, dişli çark, dişli kutusu milleri ve yüksek çekirdek dayanımlı ve yüksek süneklikte benzer parçalar olarak kullanılması, taşıtlarda ve genel makine konstrüksiyonlarında az zorlanan makine elemanları olarak kullanılması, kam mili ve küçük krank milleri, 5 modül üzeri dişli çarklar, şanzıman mili, piston pimi ve benzeri şekillerde kullanılması şeklinde düşünülebilmektedir.
Bunların yanı sıra indüksiyonla yüzeyi sertleştirilebilen çelikler, piston pimi, zincir pimi, şanzıman mili, sanzıman dişlisi, kavrama kolları, matkap ve torna milleri ve benzeri biçimlerde, baskı haddeleri, sonsuz vida dişli milleri, kam mili, piston pimi, matkap ve torna mili, teraziler için prizma ve yuvası gibi yerlerde, şanzıman parçaları, krank mili, dişli çark gibi orta yüzey sertlikli, yüksek çekirdek dayanımlı ve iyi süneklikte parçalarda da kullanılabilmektedir.
Ayrıca, bu çelikler, genel makine konstrüksiyonlarında, dişli kutusu mili, kavrama kolu, taşıtlarda dişli çark, pim, burç olarak, taşıtlarda fazla zorlanan krank milleri, fazla zorlanan küresel pim, arka aks mili, kamalı miller ve benzeri parçalarında, taşıt ve makine yapımında yüksek dayanımlı parçalar, şanzıman milleri, dişli çarklarda ve yüksek çekirdek dayanımlı dişli çark, dişli kutusu mili ve benzeri büyük parçalarda da sıklıkla kullanılan maddeler olmaktadır.