Kriyojenik işlem, çeliklerde ve alüminyum gibi diğer metal alaşımlarında artık gerilimleri ortadan kaldırmak ve aşınma direncini iyileştirmek için iş parçalarının kriyojenik sıcaklıklara (-145,−195 °C aralığında) muamele edilmesi işlemidir. Arttırılmış stres giderme ve stabilizasyon veya aşınma direnci arayışına ek olarak, kriyojenik işlem, bir miktar kullanılarak bir parçada önce ve sonra ölçülebilen mikro-ince eta karbürleri çökelterek korozyon direncini iyileştirme kabiliyeti nedeniyle de kullanılmaktadır.
Proses, endüstriyel aletlerden müzikal sinyal iletiminin geliştirilmesine kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Kriyojenik işlemin bazı faydaları arasında daha uzun parça ömrü, daha az hasar, iyileştirilmiş termal özellikler, daha iyi elektriksel özellikler, azaltılmış sürtünme katsayısı, daha az sürünme ve yürüme sağlar.
Kriyojenik İşlem, malzemenin yavaş yavaş çok düşük sıcaklıklara soğutulduğu bir işlem sürecidir. Sıvı azot kullanıldığında, sıcaklık -196 °C’ye kadar düşebilir. Çelikler veya tungsten karbür gibi belirli malzemelerin mekanik özellikleri üzerinde derin bir etkisi olabilir. Tungsten karbürde (WC-Co), kobaltın kristal yapısı daha yumuşak FCC’den daha sert HCP fazına dönüştürülürken, sert tungsten karbür partikülü işlemden etkilenmez.