Östemperleme işlemi beynit olarak bilinen metalürjik bir yapı elde eden ve demir alaşımlara uygulanan bir ısıl işlem prosesidir. Tokluk ve direnci yükseltmek için yapılan bu ısıl işlemde parçalar işlem sırasında sertleştirme sıcaklığına getirilir. Bu işlemin ardından martenzit başlangıç sıcaklığının üstünde bir sıcaklığa ulaştırılarak yeterli sürede tutulur. Elde edilen östenit yapı, martenzit yapıdan daha dayanıklı bir yapıdır.
Östenitleme işlemiyle yüksek aşınma dayanımına sahip, yüksek gerilmelere ve sürtünme aşamasına ve darbeye dirençli hale gelen bir yapı oluşur. Bu özellikleri ile yay üretiminde vazgeçilmez ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Östemperleme Fırını Nedir?
Östemperleme ve sertleştirme fırınları atmosfer kontrollü tuzda veya yağda soğutmalı kombine fırın sistemi olarak karşımıza çıkar. Kritik sektörlerin ısıl işlem uygulamalarıyla ilgili talepleri TeknoVak satış ekibi tarafından alınmakta, her türlü teknik ve teknolojik talebe uygun çözümler üretilmektedir.
Östenitleme ve Sertleştirme Fırını Standart Özellikleri Nelerdir?
Östenitleme ve sertleştirme fırınının standart özellikleri arasında farklı gaz ortamlarında çoklu prosesler için modüler sistem olması yer alır. Tuz, yağ, su ve çoklu söndürme ortamları olan bu fırınlarda soğutma ortamına kısa aktarım süresi 15 saniyeden azdır. Silindirlerde yük aktarma esnasında titreşim meydana gelmez. Aynı hat içerisine soğutma tankları ve fırın ilave ederek kapasite yükseltme olanağı bulunur.
Bu fırın türünde ayrıca yük aktarımı esnasında atmosfer ve ısı kaybı olması mümkün değildir. Karbonlama sıcaklığından sertleştirme sıcaklığına hızlı düşüş söz konusudur. Tekrarlanabilir ve sürdürülebilir süreç yeteneği bulunur. Oksijen ve hidrojen sensörlü C-seviye kontrolü ve STANGE-Carbo-DIS Yazılımıyla doğru proses kontrolü söz konusudur.
Östenitleme ve Sertleştirme Fırını Çözümleri
Kişiye Özel Değerlendirme ve Tasarım
Talebi aldıktan sonra size doğru ve kaliteli konsept ve tasarım hizmetleri sunmak için özenli ve dikkatli değerlendirilme yapılmaktadır. Analitik, sayısal simülasyonları kontrol ederek ve müşteri onayını almak için sanal prototipleme yapılarak ürünler meydana getirilmektedir.
Proje Planlaması ve İmalat
Tasarımın onaylanmasının ardından üretim sürecinin planlanması deneyimli proje ekibinin özverili çalışmasıyla oluşturulmaktadır. Planlama işleminin sonrasında üretim sürecinin her detayı tecrübeli ekipler tarafından dikkatli bir şekilde yapılmaktadır.
Kurulum ve Test Hizmeti
Üretim sürecinin ardından kurulum, devreye alma ve son testler kalifiye servis departmanı tarafından yapılmaktadır. Müşterilerin memnuniyeti için sürdürülebilir satış sonrası hizmetler de TeknoVak tarafından gerçekleştirilmektedir.