Bir tür ”termokimyasal işlem” olarak bilinen sementasyon (veya Karbürizasyon) en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olup; karbon içeriği düşük olan çelik malzeme yüzeyine katı, sıvı veya gaz ortam içerisinde karbon verilmesi (emdirilmesi) esasına dayanır.
Sementasyon Uygulamaları Detay
Semente işleminden sonra malzeme genellikle yağda su verilerek sertleştirilir.
Sonuçta; parça yüzeyi sert ve aşınmaya dayanıklı, çekirdek kısmı ise yüzeye göre yumuşak fakat tok; yani darbelere karşı dayanıklı bir malzeme elde edilir.
Karbon emdirilmesi işlemi çelik parçasının CO ihtiva eden bir ortamda, östenitfaz sıcaklığına kadar ısıtılmasıyla, gaz-metal reaksiyonu sonucu oluşur. Genellikle 850- 950°C arasında bir sıcaklık kullanılır, bu sıcaklığa “sementasyon sıcaklığı’” denir.
Sementasyon işlemi, genel olarak, bileşiminde % 0,2’nin altında karbon bulunan alaşımsız veya düşük alaşımlı çeliklere uygulanır. Bu çelikler, “sementasyon çelikleri” olarak adlandırılmıştır.
Sementasyon çelikleri; dişliler, miller, piston pimleri, supaplar, zincir baklaları, zincir dişlileri, diskler, rulmanlı yataklar, bir kısım ölçü ve kontrol aletleri gibi parçaların imalinde kullanılırlar.