T6 ısıl işlemi olarak adlandırılan bu işlem temelde çözeltiye alma, su verme ve yapay olarak yaşlandırma aşamalarından meydana gelir. Çözeltiye alma aşaması alaşımın mekanik özelliklerini olumlu açıdan etkileyen Cu ve Mg gibi elementlerin çözünürlüğünün normalden yüksek olduğu katılaşma (solidüs) sıcaklığı üzerindeki bir sıcaklığa alaşımın ısıtılarak bu sıcaklıkta bir süre beklenilmesi sayesinde söz konusu alaşım elementlerinin katı hal çözünürlüklerinin arttırılmasını hedefleyen bir ısıl işlem olarak ifade edilebilir.
Çözeltiye alma işleminden sonra gelen su verme işlemi aşaması ile alaşım aniden soğutulur. Bu sayede içerisinde çözünmüş halde bulunan elementlerin çökelmesi önlenerek düşük sıcaklıkta aşırı doymuş bir yapı kazanabilir.
T6 ısıl işleminin son aşamasını oluşturan yaşlandırma işlemi aşaması, dayanım artışını arttıran elementlerin yapılarında kararlı çökeltiler meydana getiren dayanımın artmasını kolaylaştırır.
Bu süreç T6 ısıl işlemi aşamalarında bir fırın içerisinde belirli bir sıcaklık düzeyinde gerçekleştirildiği için yapay yaşlandırma ismi ile de anılabilir. Oysaki diğer ısıl işlem aşamaları için bu süreç oda sıcaklığında meydana gelir. Bunun gibi durumlar da süreç doğal yaşlandırma olarak isimlendirilir.
Isıl İşlem Nedir?
Isıl işlemin İngilizce karşılığı Heat Treatment olarak isimlendirilir. Anlam bakımından incelendiğinde ise metallerin mekanik özelliklerini sağlayan bir işlem olarak ifade edilebilir. Bu özellikler ise temel anlamda sertlik, mukavemet ve benzeri durumları geliştirmek maksadıyla uygulanan işlemlerin genel ismidir. Bu açıdan da ana tema bağlamında metalurjik bir işlem türü olarak değerlendirilmelidir.
Isıl işlem adı verilen bu işlem temel anlamda malzemenin ya da malzemelerin önceden hesaplanmış, belirlenmiş ve standartlaşmış bir sıcaklığa kadar ısıtılması neticesinde belirlenen bir işlemdir. Bu işlem kapsamında ısı değerinde belirli oranlarda tutulmasından sonra kontrollü bir biçimde soğutulması işlemi gerçekleştirilir.
Bu işlem esnasında malzemeleri meydana getiren atomlar, yüksek ısı değeri ile bir hareketlilik kazanır. Bu hareketlilik süreçlerinin ardındansa yeni bir konuma geçilir. Isıl işlemlerin ana teması ve hedefi incelendiğinde aslında bu perspektifte şekillendiğini söylemek gerekir. Isıl işlemlerde atom hareketleri kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır. Böylelikle de malzemeye istenilen özellikler mikro yapı sayesinde meydana getirilebilir.