Vakum temperleme’nin ne olduğuna bakılmadan önce ilk olarak temperlemenin ne olduğunun anlaşılması gerekmektedir.
Temperleme, sertleştirme ya da diğer bir adıyla menevişleme işlemleri olarak isimlendirilmekte ve tanımlanmakta olan bu işlemler en temel anlamda sertliği yükseltmek, kaliteyi arttırmak için kullanılabilecek yöntemler olmaktadır. Aynı zamanda da dayanıklılık oranını güçlendirmek ve buna ek olarak tamamen katılaşmış çelikteki zayıflık oranını düşürmek maksadıyla düzenli olarak uygulanan bir sıcaklık muamelesi olmaktadır.
Vakum Sertleştirme
Vakum sertleştirme işlemi temel anlamda takım çeliklerinin östenitleme sıcaklığına çıkarılmasının ardından bu sıcaklıkta gerekli metalografik dönüşümün sağlanmasına yardımcı olan bir işlemdir. Aynı zamanda da martenzit elde edilmesi amacıyla çeliğin hızlı bir biçimde soğutulması işlemine de tabii tutulmaktadır. Bu işlemin ardından çelik çok gevrek ve kırılgan bir yapıda olduğu için istenilen sertlik ve tokluk değerlerinin elde edilmesi amacıyla temperleme diğer bir ifade ile menevişleme işlemine tabii tutulmaktadırlar. Bu işlem prosesi soğuk iş çelikleri söz konusu olduğunda en az 2 defa, sıcak iş çelikleri söz konusu olduğunda ise en az 3 defa uygulanması gereken bir durumdur.
Vakum fırınlarında gerçekleştirilen bu sertleştirme işlemi, oda sıcaklığında dengeli bir biçimde inert atmosfer altında ısıtılarak yapılmaktadır. Böylelikle son derece homojen bir ısıl işlem prosesine imkan sunulmaktadır. Dengeli bir biçimde östenitleme sıcaklığına yükseltilen malzemeler yüksek basınç söz konusu olunca hızlıca soğumaktadır. Büyük kesitli malzemelerde malzemenin homojen bir şekilde soğutulması adına martemperleme adı verilen kademeli sertleştirme işlemiyle malzemelerde minimum deformasyon hedeflenmektedir.
Vakum Fırınında Yapılan Isıl İşlemlerin Avantajları
Vakum fırınında gerçekleştirilen ısıl işlemlerin pek çok faydası bulunmaktadır ve bu yararlar çok çeşitli olabilmektedir. Bu nedenle bu faydaların, avantajların bir kısmını sizler için derledik.
Vakum temperleme sayesinde ısıl işlem sonrasında yüzey temizliği gerektirmeyen parlak yüzeyler elde edilebilmektedir. Homojen ısıtma ve soğutma özelliği ile deformasyonun yani çarpılmanın en aza indirildiği gözlemlenmiştir. Bilgisayar kontrolünde proses yönetimi ve geçmiş ısıl işlem kayıtlarının tutulması daha kolay bir hale gelmektedir. Çalışma ortamında kirlilik yaratmaması ve çevreye zararlı atık bırakmaması adına önemli bir etkiye sahiptir. Parça çekirdeğine yerleştirilen tel termokupllar ile sıcaklığın sürekli kontrol edilmesi de oldukça pratik bir hal almıştır.