Titreşimsel gerilim giderme işlemleri oldukça basit temelli işlemlerdir. Bu işlem kapsamında genellikle titreşimler kullanılır ve madde başka bir etkiye maruz bırakılmaz. Bu sayede de malzemenin geçmişinden gelen titreşimlerle proses gerçekleştirilir.
Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle malzemeye titreşim verecek bir enerjinin olması ve bu enerjinin dinamik bir gerilim ortamı yaratması gerekecektir. Bu yaratılan ortam sayesinde ise gerilmelere hem mevcut durumlarında hem de dayanım noktalarında kalıcı deformasyonlar meydana getirilir. Ardından geride kalmış olan iç gerilmeler sayesinde kısmi bir çözülme meydana gelir.
Bu duruma kısmi çözülme adının verilmesinin temel sebebi ise aslında çok basittir. Bu işlem genel anlamda mekanik titreşim sayesinde iç gerilme dağılımındaki sivrilikleri törpüleyen bir işlemdir. Bir başka ifade ediş biçimiyle titreşimle kondisyon kazandırma işlemi olarak da adlandırılır.
Metal üzerindeki meydana gelen kalıntı gerilmelerinin sunduğu direnç sayesinde iş parçasının rezonans frekansına geç ulaşması durumu ile karşılaşılır. Bu nedenle de frekans değerinin yüksek çıkması oldukça normal karşılanır.
Titreşimle gerilim giderme işleminin ardından iş parçası içerisinde meydana gelen rezonans ile frekans değeri düşürülür. Frekans değerindeki bu düşüş ise genel anlamda gerilim giderme işleminin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini ifade eder.
Isıl işlem dahilinde gerilimin giderilmesi için malzemelere ısı formunda enerji uygulanır. Titreşim yönteminde ise mekanik titreşimler aracılığıyla iş parçasına enerji iletilir. Söz konusu enerji kapsamında ise kalıntı gerilmeler homojen dağılım gösterir. Bu sayede de kabul edilebilir düzeyin altına düşer.
Titreşimle Gerilim Giderme İşleminin Faydaları
Titreşimli gerilim giderme işleminin ardından ısı girdisi söz konusu olmaksızın gerilmeler azaltılır. Bu sayede de metalin mekanik özelliklerini büyük oranda korunur. Aynı zamanda titreşimli gerilim giderme işlemleri sayesinde ölçüsel olarak ifade edilebilecek olan hassasiyetin düştüğü durumlarda gözlemlenir. Bu işlem ise bu durumun korumasına yardımcı olur.
Stres temelli durumlar neticesinde zaman içerisinde meydana gelebilecek olan çatlak ve deformasyonların da engellenebilmesi, önlenebilmesi titreşimli gerilim giderme işlemi ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca ısıl işlem maliyetleri düşünüldüğünde bu işlem ile birlikte büyük bir tasarruf sağlanabilir. Bunun yanı sıra ise zamandan ve işçilikten de tasarruf edebilmek oldukça mümkündür.