Karbon çelikler genel anlamda yapısında az bir oranda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi elementler barındıran demir karbon arası bir alaşımdır. Genellikle yapı ve imalat sektöründe tercih edildiği imalat çelikleri olarak da bilinmektedir.
Karbon çeliklerin özellikleri genellikle karbon miktarı ile doğru orantılı olan ve sahip oldukları genel yapı ile ilişkilidir. Örneğin karbon miktarı arttığında çelikler genellikle akma, sertlik ve çekme anlamında direnç artışı yaşamaktadır. Ancak darbe dayanım özellikler azalabilmektedir.
Karbon çelikleri genel anlamda kendi içlerinde üç farklı türe ayrılır. Bu türler, düşük karbonlu, orta karbonlu ve yüksek karbonlu çeliklerdir. Sizler için bu üç türü genel bir çerçeve dahilinde ele aldık.
Düşük Karbonlu Çelikler
Düşük karbonlu çelikler mekanik özellikleri bakımından yumuşak çelikler olarak anılabilir. Aynı zamanda da dünya çelik üretiminde oldukça geniş bir yapıya sahiptir.
Kullanım Alanları ve Özelikleri
Düşük karbonlu çelikler genel anlamda yapı ve inşaat sektörü gibi çeşitli alanlarda kullanılan bir çeliktir. Ancak çeşitli yüzey sertleştirilme işlemleri ile sertleştirilmesi mümkündür.
Orta Karbonlu Çelikler
Orta karbonlu çelikler adından da anlaşılabileceği gibi karbon miktarı bakımından orta derecede olan çeliklerdir. Bu nedenle de ortalama mekanik özelliklere sahiplerdir. Özellikle de ısıl işlemlerle yeteri kadar sertleştirilebilmeleri sayesinde pek çok alanda kullanılabilen ürünler arasında yer alır. Ancak, yeteri kadar sert ya da yeteri kadar yumuşak bir çelik türü olmadığı için kullanım alanları geniş ama özeldir.
Kullanım Alanları ve Özelikleri
Orta karbonlu çelikler genel anlamda makine, cıvata, somun gibi ve bunların yanı sıra pek çok alanda da sıklıkla kullanılan ve tercih edilen bir karbon çeliğidir. Aynı zamanda da ısıl işlem kullanılarak sertleştirilebilen bir yapıya sahiptir.
Yüksek Karbonlu Çelikler
Yüksek karbonlu çelikler normal yapı içerisinde mukavemet yüksek ama sünekliği az olan çelikler arasında yer alır. Üstelik ısıl işlemler ile yüksek sertlik kazanması mümkündür. Bundan dolayı da aşınmaya karşı dirençli ve kesici özelliği yüksek olan çeliklerdir.
Kullanım Alanları ve Özelikleri
Yüksek karbonlu çelikler genel anlamda mil, şaft, cıvata, somun, spiral ve yaprak yaylar gibi alanlarda kullanılan aynı zamanda da çeşitli kesici aletin yapımı esnasında tercih edilen çeliklerdir. Isıl işlem ile sertleştirilmeye de uygun bir yapıları vardır.