Islah hattı en basit haliyle ıslah işlemi esnasında uygulanan proseslerden biri olmaktadır. Bu nedenle de ayrı değerlendirilmemelidir.
Islah İşlemi Nedir?
Islah işlemi olarak ifade edilmekte olan bu kavram aslında çeliğe mekanik özelliklerinin kazandırılması için uygulanan bir yöntem olmaktadır. Bu işlem sayesinde malzemenin sertliği, mukavemeti ve tokluk değerleri arttırılabilmektedir.
Islah işlemi yöntemi 3 ana aşamadan meydana gelmektedir.
Malzeme Aşaması
Islah işlemin üç aşamasından ilki malzeme aşaması olmaktadır. Bu aşamada demir karbon denge diyagramı göz önüne alınmalı ve östenit sahasına ulaşana kadar ısıtılmaktadır. Çeliğin bu sıcaklıkta bekletilmesi neticesinde ise kafes yapısı değiştirilerek östenitik bir yapı meydana getirilmektedir. Bu aşama koruyucu gaz altında yapılmaktadır. Böylelikle yüksek sıcaklıklarda malzemede meydana gelecek istenmeyen dekarbürizasyon ve oksidasyon engellenebilecektir.
Soğutma Aşaması
Kafes yapısı değiştirilmiş çelikler ilk adımdan sonra ikinci adım olan soğutma aşamasına geçmektedir. Çelik özelliklerine ve istenilen sertlik değerlerine bağlı olarak soğuma eğrisi diyagramlara uygun bir biçimde yağa daldırılarak soğutulmaktadır. Bu soğutma işlemi neticesinde çelik yapısı östenitten yoğun martenzite dönüştürülmektedir. Bu işlem sonucunda malzeme alabileceği maksimum sertliği almaktadır. Ancak malzeme yapısı yoğun gerilimlere maruz kalmaktadır.
Menevişleme Aşaması
Soğutma işleminden sonra malzeme menevişleme işlemine tabii olmaktadır. Bu son adımda malzeme tekrar ısıtılmaktadır. Bu işlemdeki sıcaklık ve süre parametreleri, malzeme cinsine, istenen sertliğe ve malzeme kesitine göre değişiklik gösterebilmektedir. Menevişleme işlemi sonucunda malzemenin kırılganlığı düşmektedir. Aynı zamanda da malzeme içindeki gerilimler giderilmektedir. Yapılan menevişleme işlemi sayesinde çeliğin sertlik değerleri düşürülmektedir. Bu sayede de tokluk değeri arttırılmaktadır.
Islah İşleminin Faydaları
Islah işleminin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar kısaca, yüksek sertlik, yüksek mukavemet, yüksek tokluk, yüksek aşınma direnci, yüksek yorulma direnci, yüksek darbe dayanımı, yüksek kararlılık şeklinde sıralanabilmektedir.
Sertliği düşük olan bir çelik kolay ve hızlı bir biçimde işlenebilmektedir. Ardından ıslah işlemi uygulanarak istenen mukavemet ve sertlik değerleri elde edilebilmektedir. Bu durum üretici için malzeme ve işleme maliyetlerini düşürürken bunun yanı sıra hızlı bir şekilde üretim yapmasına da olanak tanımaktadır. Ayrıca sert bir malzemenin işlenmesi sırasında oluşabilecek kesici uç kırılması ve malzeme çatlamalarının da önüne geçilebilmektedir.